Почина индийската слоница Артайда – най-възрастното животно в Софийския зоопарк, съобщиха

...
Почина индийската слоница Артайда – най-възрастното животно в Софийския зоопарк, съобщиха
Коментари Харесай

Почина доайенът на софийския зоопарк - слоницата Артайда

Почина индийската слоница Артайда – най-възрастното животно в Софийския зоопарк, оповестиха във Facebook страницата си от зоологическата градина. Тя бе на преклонната за своя вид възраст от 58 години.

" През последните 10 години за нея се полагаха ежедневни и профилирани грижи под управлението на международни специалисти по развъждане на слонове в зоопарковете. Специално внимание се обръщаше на положението на краката и на зъбите й. А през декември екип от ветеринарни лекари и биолози й направи профилактичен обзор с термоскенер, като не бяха установени отклонения от нормата за възрастни слонове ", споделят от зоопарка. Постепенно обаче Артайда изгубила вкус, станала по-трудно подвижна и макар старанието на гледачите починала, оповестява Нова ТВ. 

Загубата за Софийския зоопарк и феновете му е огромна, защото Артайда бе емблематично и доста обичано животно. Тя е част от фамилията на зоопарка от 18 години. Първоначално е била цирков слон, а по-късно е била настанена в зоопарка в Гелзенкирхен, където не е могла да се социализира с останалите слонове и по тази причина е взето решение да бъде настанена в София, написа още в обявата във Facebook.

В природата индийските слонове имат междинна дълготрайност на живота към 45 години, а в плен могат да живеят доста по-дълго - до 60-65-годишна възраст.

 

ИСТОРИЯ

Слоновете са неразривно свързани с историята на Софийската зоологическа градина от над 100 години. Първите в България са двойката Нал и Дамаянти - мъжки и женски индийски слон, които идват от Зоопарка на Карл Хагенбек в Хамбург, Германия, през 1912-а. Тогава те са на тригодишна възраст. Живеят в парка на царската резиденция във Врана до 1929-а заради липса на подобаващи условия за тях в Царската зоологическа градина. Има даже архивни фотоси по какъв начин Нал, впрегнат като бивол, оре в резиденция Врана.

Сградата на слонарника в Царската зоологическа градина (на мястото на днешния противоречив Паметник на руската армия) е основана по план на проектант Станиславов. На 10 юли 1929 година той е приключен и Нал и Дамаянти се нанасят в новия си дом. Преместването им се оказва нелека задача. Нал бил превозен в специфична железна клетка върху кола, теглена от четири коня унгарски тежковози. Дамаянти изминава дистанцията от 10 км. от парка Врана до новия си дом пешком, съпроводена от конвой от гледачи.

Отново двойка от Индия идва у нас след гибелта на Нал и Дамаянти. Савитри и Савитан пътуват с транспортен съд от Калкута цялостен месец. През 1954-а идват във Варна, от там са докарани в София със специфичен вагон. Савитри е първата слоница, родила в България, и то два пъти. Но и двете й слончета - София и Пашко, живеят малко. В Зоопарка е живяла и цирковата слоница Зита.

И през днешния ден емблемата на Софийския зоопарк е слон с корона.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР